MAGAZINE

BLOG

AGENDA

TUIN DECO

ABONNEREN

Onderwerp: Editie: Herfst 2018

Door Julia Voskuil

De herfsteditie van EDEN telt ruim 110 pagina’s en biedt een schat aan leesplezier en schitterende foto’s. Op de cover de Tuin van Yuushi-en op het Japanse eiland Daikonshima, met op de voorgrond de spectaculaire schors van een den (Pinus). In de reportage worden vijf geheime tuinen beschreven die de lezer in 2019 onder deskundige Franssprekende leiding kan gaan bezoeken.

Ook spectaculaire tuinen in Bretagne worden voor het voetlicht gebracht en vier tuinen in het noorden van Engeland, waaronder de ommuurde tuin op het landgoed Scampston Hall. Hier werd de verwaarloosde moestuin door Piet Oudolf omgetoverd in een weelderige bloemenzee.

Zijn succesvolle beplantingsconcepten worde apart belicht onder de titel Horticultural Hero. Vanaf begin jaren tachtig experimenteert Oudolf met natuurlijk aandoende plantencombinaties. Het groeide uit tot een internationaal gelauwerd concept. Zijn werk is nog lang niet ten einde, maar Piet en Anja hebben besloten hun privétuin in Hummelo te sluiten. Nog tot en met 27 oktober 2018 kunnen bezoekers terecht (do t/m za).

Plant in de kijker is gereserveerd voor herfstanemonen. Rijk en lang bloeiende vaste planten met mooie kleuren en tal van cultivars, hoog (130 cm) en laag (70 cm). Aandacht ook voor drachtplanten, waaronder bomen, heesters, vaste planten, een- en tweejarigen en… onkruiden. Bijen en andere nuttige bestuivers verdienen onze aandacht, laten we ze naar onze tuinen lokken!

 

En verder nog over…

➢ Annevoie, herstel van de schitterende waterrijke tuinen

➢ Okatsuma, snoeigereedschap van topkwaliteit

➢ Lowgardens Nurseries in Nederland

➢ drie planten vernoemd naar Ton ter Linden

➢ de kleurrijke tekeningen van Maria Sibylla Merian (boek)

Onderwerp: ‘De Smaak van Bloemen’

Door Julia Voskuil

Zojuist verschenen: ‘De Smaak van Bloemen’, een boek voor tuiniers en lekkerbekken. Tijdens het interviewen, schrijven en fotograferen voor dit boek bleken tal van chefs zich al te hebben warm gelopen voor het gebruik van eetbare bloemen. Dat was een mooie ontdekking. Eén van de aanjagers is Rob Baan, die met zijn Koppert Cress producten de culinaire wereld enthousiast wist te maken. Dieneke Klompe kweekt bloemen op de Zeeuwse klei en levert ze aan chefs met en zonder sterren. Chefs oogsten ook in eigen tuin, daarvan zijn Villa Augustus en Bentinck in Kasteel Amerongen voorbeelden. Wildplukkers dan, die brengen het mooiste van de natuur veilig, verantwoord, kleinschalig en praktisch voor het voetlicht. Katja Gruijters studeerde af met een food concept toen de richting fooddesign nog moest worden uitgevonden. En Gert Tabak fotografeerde het Hemerocallis-diner bij kwekerij Joosten. In België weten ze al lang wat lekker eten is, lees de bijdragen van Peter Bauwens en Daniëlle Houbrechts. Alle interviews zijn gecompleteerd met recepten en worden afgewisseld met meer dan 40 bloemenportretten, planten voor in de tuin èn voor ‘op het bord’.

De titel is een eerbetoon aan Elisabeth de Lestrieux en tuindame Jelena de Belder-Kovačič, die met hun gelijknamige boek al in 1991 menigeen wisten te inspireren. Ook dat bleek tijdens het maken van deze geheel nieuwe uitgave! Ruim 25 jaar later is de belangstelling voor het culinair gebruik van bloemen actueel geworden. Het boek is een ode aan de natuur, kleurrijk en praktisch.

 

Uitgeverij Terra

Auteur: Julia Voskuil

192 pag. gebonden

€ 24,99

EAN 9789089897367

ur-code: tuinieren

Onderwerp: De mooie moestuin

Door Julia Voskuil

Een prachtige begin van de lente: op 28 februari 2018 verscheen DE MOOIE MOESTUIN. Een fleurig boek met 350 foto’s, vol kleurrijke informatie om direct aan de slag te gaan. Zaaien of planten, zelfs zonder tuin kun je moestuinieren: in potten, bakken of groeizakken. Een inspirerend voorbeeld van tuinieren op niveau is de DakAkker in Rotterdam, een van de 12 bezoektuinen. De gepassioneerde tuineigenaren/beheerders in de Lage Landen delen graag hun enthousiasme en kennis!

Laat je inspireren door de vele mooie en smakelijk groenten, kruiden en eetbare bloemen, variërend van lekkere ouderwetse soorten tot kleurrijke nieuwe rassen zoals paarse spitskool en flower sprouts. Het moestuinvirus staat voor plezier en is reuze gezond! Geniet van wat de natuur te bieden heeft.

• Praktisch: biologisch telen en roulatieteelt

• Lekker lezen en op stap: 12 bezoektuinen

• Gewasgroepen en praktische informatie

• Bijzondere soorten en rassen

• 2 Inspiratietuinen als handige voorbeelden

• Lijsten en een zaaikalender: om snel na te slaan

 

Gebonden/hardcover 20 x 24 cm

176 pagina’s/350 foto’s - € 24,99

NUR 423 - ISBN 978 94 6250 119 5

Forte uitgevers/Forte groen

 

Onderwerp: Het Tuinpad Op

Door Julia Voskuil

In de 23e editie (2018 – 2019) van de gids Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten worden 130 open gestelde tuinen in de provincies Groningen en Drenthe (Nederland) en Noord West Nedersaksen

(Duitsland) beschreven en afgebeeld. Een tuinencommissie bezoekt de tuinen en herhaalt dit elke drie jaar om de kwaliteit en belevingswaarde beoordelen.

 

De tweetalige gids (NL, D) telt 180 pagina’s op A5 formaat, full color.

Bestellen, informatie en tuinmarathons:

www.hettuinpadop.nl

Onderwerp: Zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen

Door Modeste Herwig

Maak van je eigen tuin een theetuin en geniet van heerlijke tuinthee.

Van bladeren, bloemen, bessen en ander lekkers uit de tuin maak je snel en makkelijk een geurige thee. Brouw een mengsel van één soort of maak je eigen theemengsel voor een speciaal moment van de dag. Zo’n zelf gekweekte en samengestelde theemix is ook erg leuk om cadeau te geven.

Dit boek is een rijk geïllustreerde gids waarin het kweken, oogsten en verwerken van 40 ‘theeplanten’ centraal staat. Het gaat dus niet om ‘zwarte thee’ van de theestruik (Camellia sinensis) maar om vaste planten, eenjarigen en heesters die gewoon in de tuin kunnen groeien. Een grote tuin is niet nodig, veel soorten groeien prima in potten en bakken.

Ontdek hoe je zelf de lekkerste thee maakt van verse en gedroogde tuinplanten. Je leest ook alles over kleurige en geurige theemelanges, smaken, het kweken van de planten, drogen en bewaren. Bovendien vind je veel inspiratie voor het inrichten van je eigen theetuin. Zo wordt het plukken en drinken van je eigen tuinthee elke dag een nieuw avontuur.

 

Theetuin - Modeste Herwig - Zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen

Uitgever: Forte Groen - 128 pagina’s - ISBN 9789462501126 - € 14,95

Bestellen via: http://www.modesteherwig.eu/ViewBook.asp?ProductId=6860

Onderwerp: Palmkool in de winterborder

Door Julia Voskuil

Toscaanse kool of palmkool is een ouderwetse groente, decoratief genoeg om in de border te gebruiken! Dat ontdekken steeds meer tuiniers. Dit elegante boerenkooltype met zijn smalle, gelobde diepgroene blad staat de hele winter fier overeind. Zo’n karakteristiek accent kunnen de meeste borders wel gebruiken. Berijpt zijn de bladeren nog decoratiever. Na de winter is het blad te stug om te eten, maar kool is tweejarig en wat volgt is een grote wolk eetbare bloemen. Die gele bloempjes doen het goed in de sla en de smaak is lekker pittig. In Italië is men de kool altijd blijven telen en in de Lage Landen wordt hij nu weer herontdekt als groente. Zeker in de winkelschappen kunnen we wel wat biodiversiteit gebruiken!

Onderwerp: Lentegeur in de winterkou

Door Julia Voskuil

Het voorjaar laat nog even op zich wachten, maar op niet te koude dagen geurt Sarcococca hookeriana ‘Purple Stem’ je tegemoet. De donkerrode stengels dragen in de bladoksels over de gehele lengte kleine bloempjes, die een heerlijk zoete geur verspreiden. Al in de herfst zijn de knopjes zichtbaar. Twee takjes in een vaasje zijn voldoende om een ruime kamer van geur te voorzien. Groeit in zon en lichte schaduw en is goed winterhard. Er zijn diverse soorten en cultivars, bloeiend tussen november en april en alle wintergroen. Ze zijn nauw verwant aan buxus en dus eveneens giftig. Bruikbaar voor haagjes, met name de lagere, compact groeiende Sarcococca humilis ‘Winter Gem’. Gesnoeid zullen de struikjes minder rijk bloeien.

Onderwerp: Rosa ‘Mutabilis’

Door Julia Voskuil

Op zonnige, droge dagen valt in de tuin nog veel te genieten. Ook voor nectar- en stuifmeelzoekende insecten als er aantrekkelijk bloeiende soorten zijn aangeplant. Enkele bloemen zijn favoriet, zoals deze doorbloeiende Rosa ‘Mutabilis’, op de foto met zweefvlieg. Deze klassieke heesterroos is een van mijn favorieten, zo’n 2 meter hoog en ook te leiden. De middelgrote bloemen geuren licht en zijn zachtgeel als de knoppen open gaan. De volgende dag kleuren de bloemen dieproze en de derde dag eindigen ze karmozijnrood. Een ‘vlinderstruik’ in letterlijke zin, want alle kleurnuances fladderen door elkaar. In 1896 kregen Italiaanse botanici belangstelling voor deze Chinese schoonheid die het optimaal doet onder mediterrane omstandigheden. Een warme, beschutte plek is dus in onze contreien aan te raden en met dank aan het veranderende klimaat geniet ik al jaren van dit vleugje Toscane in de Lage Landen. Een goed winterharde look-alike is ‘Plaisanterie’ (Lens Roses, 1996). Beide zijn gezond en bloeien tot diep in de herfst.

Onderwerp: De klimroos ‘Louise Dupin’®

Door Ivo Pauwels

Een van de mooiste verrassingen in mijn tuin van Eden is een klimroos die enkele jaren geleden werd gedoopt onder de naam ‘Louise Dupin’®. Deze roos van Jean-Lin Lebrun blijkt een kerngezonde klimmer met een donkerroze kleur met een violette schijn. Beter kan ik de aparte maar prachtige kleur niet omschrijven. De gevulde, vrij grote en magnifiek gevormde bloemen verschijnen in trossen die een beetje overhangen. Voor een klimmer is dat nauwelijks een probleem. Laat je de roos over een pergola groeien heeft deze overhangende bloeiwijze niets dan voordelen. Bovendien bloeit ze perfect door. Deze klimroos is te koop bij Pépinière Mela Rosa, Monique et Jean-Lin Lebrun, 105 rue du Bois Tahon, 62140 Grigny, Frankrijk. Tél. : 03 21 81 75 10, www.melarosa.fr

Onderwerp: Hittebestendige rozen

Door Ivo Pauwels

Tuinieren is een ervaringswetenschap. De hitte die de tuinen in de Kempen teistert geeft ons de kans te ondervinden welke rozen ondanks de hitte niet snel verdorren. Goede hittebestendige rozen zijn:

‘Alden Biesen’, ‘Bonica’, ‘Bouquet Parfait’, ‘Heavenly Pink’, ‘Melarosa’, ‘Raubritter’, ‘Rosalita’, ‘Rush’,

‘Sally Holmes’ en vooral ‘White Surprise’…

Onder de klimmers scoorden de volgende rozen prima: ‘Apple Blossom’, ‘Art Deco’, ‘Cerise Bouquet’, ‘Excelsa’,  ‘Louise Dupin’, ‘Maria Lisa’, ‘Pirontina’,  ‘Rosanne’, ‘Swan Lake’ en vooral ‘Rosie Rambler’.

 

Onderwerp: Chinees vingerhoedskruid

Door Julia Voskuil

Rehmannia elata, Chinees vingerhoedskruid, is mijn lievelingsplant. Zonder deze onvermoeibare bloeier (mei-november) is mijn zomer niet compleet. Waarom? De bloemen zijn mooi van vorm, kleur en tekening en hangen aan elegante stengels met decoratief blad. Ze groeien eindeloos door en blijven maar bloemknoppen maken. Het is een vaste plant, maar niet betrouwbaar winterhard en daarom zet ik planten altijd in pot. Overwinterd in de schuur, kunnen bladrozetten in verse potgrond worden gezet en weer goed uitgroeien. Dit Chinese zusje van het in Europa welbekende tweejarige vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) behoort tot dezelfde familie (Scrophulariaceae), maar is niet giftig. Voor een plant moet je bij een kleinschalige kwekerij zijn. De mijne komt van De Kleine Plantage (Eenrum, Groningen); Fleur van Zonneveld blijkt er zelf ook dol op te zijn. Kun je aan zaden komen, dan is tijdig voorzaaien het parool.

Onderwerp: Groenfotografie

Door Gert Tabak

Fotograferen betekent letterlijk schrijven met licht; dat wil ik in mijn geval graag specificeren: namelijk met zonlicht. De belangrijkste drijfveer en fascinatie van mij is het fotograferen met dit zonlicht, vaak gebruikt als tegenlicht dat van achteren door de beplanting heen valt. Het maakt dat borders en combinaties een etherisch karakter krijgen. De blaadjes van bloemen worden doorzichtig en tonen hun verfijnde adertjes; of de beharing van bladeren en stelen komt maximaal tot z’n recht. Dit laat voor mij nog duidelijker zien dat planten levende wezens zijn. Ik ben nog altijd dankbaar dat mijn partner Ton ter Linden en schrijfster Hanne Cannegieter mij dat in urenlange masterclass-achtige sessies hebben aangereikt. Hierdoor heb ik mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen in de ‘groenfotografie’. En als ik eenmaal bezig ben met mijn camera, dan kan het me helemaal meenemen en ben ik haast niet meer te stoppen. Heerlijk!

Ons team

Ivo

Pauwels

Peter

Bauwens

Julia

Voskuil

Didier

Willery

Dominique

Guerrier Dubarle

Modeste

Herwig

Agnes

Pirlot

Gert

Tabak

Lieve

Adriaensens

Marieke

van Gessel

Marie Noëlle Cruysmans