MAGAZINE

BLOG

AGENDA

TUIN DECO

ABONNEREN

Inhoud van editie nr 65

HET NEUSJE VAN DE ZALM

Het beste van Chelsea

Hoe je het ook draait of keert: de Chelsea Flower Show is en blijft het meest prestigieuze tuinevenement ter wereld. Op vijf dagen tijd en uitsluitend via voorverkoop weet Chelsea 150.000 bezoekers te lokken, ook al kost een toegangskaartje 120 euro. Dat is een onovertroffen

prestatie, zeker als je weet dat de show door zijn ligging in hartje Londen niet verder kan uitbreiden en onfortuinlijke laatkomers dus systematisch moet weigeren. En dat al sinds… 1913!

We richten hier de schijnwerpers op de alweer uitstekende editie 2019.

TUINONTWERP

Prijskaartje voor een geslaagde tuin

Een tuin ontwerpen is geen kleinigheid. Er is een hoop kennis, creativiteit, en ruimtelijk inzicht voor nodig. Veel

verschillende zaken vragen om aandacht. Er zijn zeker tuiniers onder ons die geen advies van een deskundige nodig hebben, maar voor een groot deel van de (toekomstige) tuinbezitters is de hulp van een tuinontwerper of -architect zeer aan te bevelen. Doorgaans is de barrière om professionele hulp in te roepen groot, vanwege de onzekerheid wat dat allemaal wel niet gaat kosten, en wat er mogelijk is. Wij, van Eden, hebben Hovenier Mathijs Wolfs uit Eijsden, vlakbij Maastricht, bereid gevonden om het hele financiële plaatje van deze geportretteerde tuin aan u en ons voor te leggen.

 

PLANT IN DE KIJKER

 

Chrysanten

 

De herfstchrysanten maken een comeback.

Vooral de winterharde vaste planten zijn weer geliefd om borders in de herfsttuin kleur te geven.

De margrietachtige bloemen zijn er in de mooiste kleuren,

van wijnrood en lieflijk roze tot bronsoranje en wit.

We kijken ook naar de snijchrysanten, eenvoudig zelf te kweken en fantastisch om herfstboeketten mee te maken.

 

NIEUWE ROOS

 

Rosa ‘Allevia ‘, een humanitaire roos

 

Deze nieuwe roos, ontwikkeld voor de Fondation Saint-Luc,

geldt als symbool van het medisch, wetenschappelijk en

ethisch onderzoek.

Ze staat voor het leven en dwingt respect af.

 

TUINARCHITECTUUR

 

Een hoogstandje van tuinaanleg

 

“Kijk eerst naar mijn realisaties, luister dan pas naar mijn aanpak,” zegt Ruben Hendrix resoluut.

We vertrekken richting Maastricht en voelen wat hij wil:

de verrassing laten toeslaan en het woweffect laten inslaan als een donderslag. We draaien na een forse rit, in het hartje van de stad de kleine ommuurde binnenplaats op van een voormalig convent. Onze verwachtingen zijn hooggespannen, de verrassing compleet, onze bewondering eveneens.

 

 

BOTANISCHE TUIN

 

De plantentuin van Nantes

 

De ‘Jardin des Plantes’ in Nantes is zowel een wetenschappelijke tuin als een siertuin, die jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers trekt. De tuin geldt als referentie door zijn collectie camelia’s en magnolia’s, de kweek van epifieten in een half-natuurlijke omgeving en zijn permanente zorg voor de herintroductie van zeldzame soorten.

 

PATRIMONIUM

 

Caserta, een Italiaans Versailles

 

Het koninklijk paleis van Caserta, op 20 kilometer van Napels, staat in een theatraal decor.

Een knap staaltje in de kunst van de lange vergezichten…

zo lang dat ze haast oneindig lijken en opgaan in een groots

en bijna vijandig landschap.

 

AMBACHT

 

De unieke slijpsteen van Lierneux

 

In Lierneux in de Ardennen worden opnieuw rotsen ontgonnen.

Maar het afval in de groeve Thier del Preu is groot: minder

dan één procent van de leisteengroeve levert een precieuze

slijpsteen op.

 

LITERATUUR

 

De Prijs Pierre-Joseph Redouté,

twintigste selectie in het Château du Lude

 

De Redouté-prijs is even oud als deze eeuw en bekroont de beste Franstalige tuin- en natuurboeken die in de loop van het jaar verschenen zijn.

Vanuit zijn thuisbasis in de Vallée du Loir wordt de prijs toegekend tijdens het “Fête des Jardiniers”, dat het eerste weekend van juni plaatsheeft in het Kasteel van Le Lude

in het departement Sarthe.

 

NIEUWE CULTIVARS

 

Nieuwe Echinacea's van Spruyt Select

 

Het geslacht Echinacea is ronduit schitterend.

Op voorwaarde dat je uitgaat van langdurig geteste selecties, waarin de natuurlijke habitus is bewaard:

slank en elegant.

 

TUINEN VAN EDEN

 

Schatten in Vallée du Loir

 

In de Vallée du Loir – niet te verwarren met de veel bekendere Loirevallei – liggen fraaie kastelen, landhuizen, watermolens, wijngaarden en tal van opmerkelijke tuinen. Sommige daarvan zijn werkelijk ‘remarquable’, dankzij de pure obsessie en persoonlijke visie van de eigenaar. Eden presenteert: Le Jardin d’Atmosphères van Michel Berrou en de hortus conclusus van Thierry Juge.

TUINARCHITECTUUR

Tuinen Mien Ruys, historisch erfgoed

Een bezoek aan Tuinen Mien Ruys is genieten! De levende erfenis van Mien Ruys (1904 – 1999), Nederlands tuinarchitect van naam en faam, heeft bezoekers veel te bieden. Wars van trends combineerde ze ruimtelijk inzicht met grote plantenkennis, een oeuvre dat vakgenoten en tuiniers blijft inspireren. Tot op hoge leeftijd was ze actief, in Dedemsvaart experimenterend met vormgeving, vaste planten en materialen in 30 proeftuinen. “Treurig dat het ophoudt” verzuchtte ze op het laatst. “Ik ben nog lang niet klaar.” Hoe mooi is het dan als nieuwe generaties haar proeftuinen doorontwikkelen tot een Kenniscentrum voor Tuinarchitectuur.

PLANT IN DE KIJKER

Begonia en impatiens van De Kleine Plantage

De vele cultivars van Begonia zijn aan een opmars bezig in tuinenland. Het zijn prachtige planten die het erg goed doen in containers. Deze hernieuwde aandacht is niet zo verwonderlijk want ze hebben het predicaat van langst bloeiende planten in containers gekregen. Ze hebben vaak decoratief blad, dat inspireert tot het maken van mooie

afwisselende combinaties. De leden van de familie Impatiens, die zo ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben, voegen zich graag bij de familie Begonia. We waren op bezoek bij Fleur van Zonneveld van de Kleine Plantage in Eenrum-Groningen, Nederland. Zij heeft zich de laatste jaren toegelegd op het verzamelen van deze dankbare potplanten. Wat een kleurrijke collectie is het geworden!

TUIN OP HET BORD

Pompoenen met recepten

 

De pompoen is de afgelopen decennia behoorlijk ingeburgerd geraakt in onze keuken. Van alternatief icoon evolueerden deze vrolijke grote en kleurrijke vruchten tot een volwaardige herfst- en wintergroente. En die populariteit neemt nog toe door de opkomst van de Butternut-pompoen. Die bijzondere pompoen vinden we steeds vaker (stilaan vrijwel jaarrond) in het groente-aanbod. Ook bij de liefhebbers van de moestuin krijgt die stilaan een welverdiende plaats.